Home 9 Riolering 9 Hoe gaat u om met uw riolering?

Hoe gaat u om met uw riolering? 

Een verstopping is altijd vervelend en komt nooit gelegen. Hieronder enkele tips om een verstopping te voorkomen. Want iedereen weet: voorkomen is beter dan genezen.

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

Verstopping voorkomen

Enkele tips om een verstopping te voorkomen:

1. 

Gooi nooit frituurvet of jus in de gootsteen. Dit is namelijk vet en blijft kleven in het riool. Dit gaat ophopen en zorgt ervoor dat de opening steeds kleiner wordt.

2. 

Is het de leukste klus? Nee. Helpt het? Ja. Haal regelmatig haren uit het doucheputje. Hoe meer haren u uit het riool weet te houden, hoe minder kans op een verstopping.

3. 

Laat een bladafscheider plaatsen in uw regenpijp. Hierdoor kan het water door blijven lopen omdat de bladeren uit de pijp vallen door een scheidingsstuk.

4. 

Giet regelmatig heet water door de afvoer. Dit zorgt er niet alleen voor dat de sifon niet droog komt te staan (en gaat stinken), maar ook dat los vuil weggespoeld wordt.

5. 

Ga niet met ontstoppingsmiddel aan de slag, dit werkt namelijk niet. Ook korrelontstopper kunt u beter links laten liggen, dit wordt zo hard als beton bij ophoping.

6. 

Hou kattenbakgrit uit het riool. Dit is namelijk des doods gezien het ophoopt en de korrels zetten uit. Laat ook bodembedekking uit de vogelkooi niet in je afvoer komen.

Wat te doen bij een verstopping?

De plumper is de meest bekende ontstopper. Een soort eerste hulp bij verstoppingen.

Is de douche verstopt? Haal het doucheputje dan los en maak het schoon. Vaak helpt dit al enorm veel.

De zwanenhals loshalen kan soms het probleem al laten zien. Pak vooraf wel even een emmer!

Komt u er zelf niet uit? Een verstopping is lang niet altijd zelf op te lossen. Soms is de verstopping zelf niet op te sporen of is de verstopping voor u niet te bereiken. Daarom kunt u ons altijd bellen, 24 uur per dag en 7 dagen per week.

Wist u dat…

…het niet alleen goed is voor het millieu, maar ook voor uw
riolering om niet overmatig toiletpapier te gebruiken?
…we regelmatig verfrissingsblokjes uit het riool halen?
Check daarom of deze stevig genoeg blijven zitten.
…u oude medicijnen bij de apotheek in kan leveren in
plaats van ze door het riool te spoelen?
…u bij een waterzuinig toilet wel op moet passen dat er wel
voldoende water doorspoelt?
…teveel gebruik van zeep en wasmiddelen tot een
verstopping kan leiden?

Andere boosdoeners:

Schoonmaakdoekjes

Komen deze doekjes via het toilet in het riool? Dan veroorzaakt dit verstoppingen. De doekjes zijn er in alle soorten en maten: vochtig, droog, groot, klein, voor de vloer of voor de ramen, tegen stof of voor goede hygiëne. Gooi gebruikte schoonmaakdoekjes altijd in de afvalbak.

Vet

Ook vet uit de frituurpan of vette etensresten veroorzaken verstoppingen. Het vet stolt en hoopt op waardoor het afvalwater niet verder kan. Dit betekent veel stank, ongemak en kans op ongedierte. Spoel vet daarom niet weg, maar gooi het in de speciale afvalbak.

Chemisch afval

Moterolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) zijn slecht voor de riolering en de afvalwaterzuivering. Bovendien zorgen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar. Dit zorgt voor levensgevaarlijk situaties.

Meer boosdoeners

Andere materialen die voor een verstopping zorgen en dus niet in het riool thuishoren zijn: condooms, maandverband, tampons, verpakkingsmaterialen, kattenbakgrit, kaarsvet en bedekking van de vogelkooi.

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

Contactformulier

Riool verstopt? Rio Zwolle lost het op!