Home 9 Riolering 9 Vochtige doekjes

Vochtige doekjes. 

Mogen ze in het toilet gegooid worden of niet? Op veel verpakkingen van vochtige doekjes staat dat het kan. Wij halen ze zelf regelmatig uit het riool bij een verstopping, maar degene die tot de rioolwaterzuivering komen levert een groot probleem voor onze belastingcenten op. Wij vertellen je hoe het zit.

Vele dingen kunnen een verstopping veroorzaken. Zo halen we regelmatig voorwerpen uit het riool dat een verstopping veroorzaakt. “We hebben niet voor niets onze ‘gouden muur’ in het leven geroepen. Hierop plakken we een afbeelding van de meest bijzondere items die onze monteurs uit het riool halen” zegt directeur Anita Drenth. “Vochtige doekjes zal je op deze muur niet tegen komen, want deze zijn voor ons niet meer bijzonder.” Tijdens het ontstoppen halen we genoeg vochtige doekjes uit het riool die niet opgelost zijn, waar de verpakking verteld dat het wel zou moeten oplossen.

Vochtige doekjes

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

The big picture

Als we even verder kijken dan onze ontstoppingswerkzaamheden, komen we uit bij de rioolwaterzuivering. Zij hebben een soort rooster die de troep moet filteren dat uit het riool komt. Het grootste gedeelte van wat er in deze roosters zit is een grijze, keiharde massa. Dit zijn de vezeldoekjes. Denk hierbij aan billendoekjes, schoonmaakdoekjes of make-up doekjes. Op de verpakking van deze doekjes staat vaak dat ze biologisch afbreekbaar zijn. Dit geloven we, maar het afbreken duurt vaak een paar dagen, terwijl de doekjes binnen 24 uur al een probleem voor het riool kunnen zijn.

Hoeveel kost dit het Waterschap?

Het Waterschap is de laatste jaren druk bezig met campagnes om ervoor te zorgen dat mensen geen frituurvet meer in het riool gooien, dit werpt zijn vruchten al langzaam af. Graag zien ze dat mensen ook bewuster worden rondom de vochtige doekjes. Ze snappen, dat als op de verpakking staat dat het in het toilet mag, mensen dat advies volgen. De producent kan ons dus al helpen, maar ook de gebruikers weten niet altijd wat de gevolgen zijn. Er wordt minimaal € 150.000 per jaar uitgegeven aan ontstoppingen van de pompen en het leidingwerk. Dit bedrag zal alleen maar oplopen, gezien het bedrag enkele jaren geleden nog rond een ton lag. Dit bedrag wordt betaald door de bewoners door middel van rioolbelasting.

De 3 P’s

Er zijn drie dingen die je altijd door het toilet mag spoelen:

  • Plas
  • Poep
  • (wc-) papier

Waterschap vraagt of de gebruiker de vochtige doekjes in de prullenbak zou willen gooien. Er bestaan ook prullenbakjes om de onprettige geur tegen te houden (dameshygiëne prullenbakjes).

Enkele tips om een verstopping te voorkomen:

1.

Gooi nooit frituurvet of jus in de gootsteen. Dit is namelijk vet en blijft kleven in het riool. Dit gaat ophopen en zorgt ervoor dat de opening steeds kleiner wordt.

2.

Is het de leukste klus? Nee. Helpt het? Ja. Haal regelmatig haren uit het doucheputje. Hoe meer haren u uit het riool weet te houden, hoe minder kans op een verstopping.

3.

Laat een bladafscheider plaatsen in uw regenpijp. Hierdoor kan het water door blijven lopen omdat de bladeren uit de pijp vallen door een scheidingsstuk.

4.

Giet regelmatig heet water door de afvoer. Dit zorgt er niet alleen voor dat de sifon niet droog komt te staan (en gaat stinken), maar ook dat los vuil weggespoeld wordt.

5.

Ga niet met ontstoppingsmiddel aan de slag, dit werkt namelijk niet. Ook korrelontstopper kan je beter links laten liggen, dit wordt zo hard als beton bij ophoping.

6.

Hou kattenbakgrit uit het riool. Dit is namelijk des doods gezien het ophoopt en de korrels zetten uit. Laat ook bodembedekking uit de vogelkooi niet in je afvoer komen.

Andere boosdoeners:

Schoonmaakdoekjes

Komen deze doekjes via het toilet in het riool? Dan veroorzaakt dit verstoppingen. De doekjes zijn er in alle soorten en maten: vochtig, droog, groot, klein, voor de vloer of voor de ramen, tegen stof of voor goede hygiëne. Gooi gebruikte schoonmaakdoekjes altijd in de afvalbak.

Vet

Ook vet uit de frituurpan of vette etensresten veroorzaken verstoppingen. Het vet stolt en hoopt op waardoor het afvalwater niet verder kan. Dit betekent veel stank, ongemak en kans op ongedierte. Spoel vet daarom niet weg, maar gooi het in de speciale afvalbak.

Chemisch afval

Moterolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) zijn slecht voor de riolering en de afvalwaterzuivering. Bovendien zorgen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar. Dit zorgt voor levensgevaarlijk situaties.

Meer boosdoeners

Andere materialen die voor een verstopping zorgen en dus niet in het riool thuishoren zijn: condooms, maandverband, tampons, verpakkingsmaterialen, kattenbakgrit, kaarsvet en bedekking van de vogelkooi.

Riool verstopt? Rio Zwolle ruimt het op!

Contactformulier

Riool verstopt? Rio Zwolle lost het op!